Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell

Jenna bor med sin mamma i ett höghus. Hon är tretton år och livet är som livet brukar vara när man är tretton år – pest. Inte nog med det vanliga köret med pojkar och första kyssen, skolan, dumma lärare och tuffa brudarna i klassen, att tillhöra töntgänget samt ha en pappa som är borta, så har Jenna en mamma som är sjuk i cancer.

Jenna intalar sig att det ska gå bra. Det gjorde det ju de andra två gångerna, det är bara det att Jennas mamma så uppenbart är mycket svagare den här gången. Och mormor och morfar är så mycket oroligare nu än tidigare. Men Jenna har ju så mycket annat att tänka på också. Hon har ju Zacharias som bor i samma hus och som bara är världens sötaste. Och hon har ju Susanna att umgås med, som är hennes bästa bästis. Hur ska Jenna orka ta in att hennes mamma kanske snart är borta?

Omdöme: När jag läste denna bok kom jag att fundera över vad det är i tilltalet i ungdomsböcker som är så uniformt. För det känns som att man läser samma språk om och om igen. Det har liksom långt ifrån samma variation som vuxenlitteraturen har. Vad är det som gör att man tror att man måste tilltala ungdom på ett särskilt sätt? (kanske ett ämne för en b-uppsats i litteratur?)

Med detta vill jag inte säga att det inte är bra, för det är det. Men det är inte originellt, stilbildande eller superbegåvad. Det är bra helt enkelt. Men jag har läst mer gripande ungdomsböcker (Pohl t ex) än denna som även de handlar om förlust och sorg. Men uppenbarligen har hon något, eftersom hon blivit både prisbelönt och sålt väldigt bra i pocket.

Och det är inte det jag betvivlar men det är på något sätt det där lilla extra som saknas, det som skulle gjort den totalt outstanding. Kanske kommer det i nästa bok, det här var ju trots allt hennes debut och hon är ung, eller kanske kommer det inget mer, kanske var detta det angelägna ämne Johanna Thydell hade att förmedla.

223 sidor
Utgivningsår: 2003

februari 23, 2005 - Posted by | Betyg 4, Ungdom |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: