Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Över näktergalens golv av Lian Hearn

Tomasu är sexton år och bor med sin mor och styvfar i en liten by på landsbygden. De tillhör en grupp av människor som kallas för de Gömda och han har förstått att det inte är alla som ser på de Gömda med blida ögon. En dag när Tomasu kommer hem från att ha utforskat skogarna och bergen möts han av soldater i byn. De har dödat alla män och tagit kvinnor och barn till fånga. Tomasu lyckas fly upp i skogen och blir där räddad av en okänd man som drar svärd och dödar en man och lemlästar en annan för Tomasus skull.

Mannen visar sig vara en man av hög börd från en avlägsen trakt. Han heter Otori Shigeru och är en omtyckt man i sin bygd. Han tar nu Tomasu under sitt beskydd och döper om honom till Takeo för att ingen ska ana att han tillhört de Gömda. Takeo följder Shigeru hem till det område som ätten Otori är överhuvuden över.

Men chocken efter soldaternas massaker i hans hemby är Takeo helt tyst. Han kan prata men kan ändå inte. Och ju längre han tiger desto bättre märker han att hans hörsel blir. Han kan höra maten puttra i köket, hundarna skälla på andra änden av staden och folks viskande konversationer när de tror att ingen kan höra. Han upptäcker även att han har andra gåvor, som att han kan söva en hund med blicken och gömma sig där han borde blivit upptäckt.

Snart förstår Takeo att Shigeru haft sina egna motiv till att ta till sig Takeo, att Shigeru kanske anat hans gåvor långt innan han visste om dem själv, gåvor som Shigeru nu vill utnyttja i sitt eget korståg.

Omdöme: Bra fantasy men inte så extraordinärt som jag kanske hade hoppats. Jag hade rätt höga förväntningar på språket, att det liksom skulle suga in mig, i berättelsen och vara magisk i sig. Men det var det inte. Visst var väl handlingen spännande, men långt ifrån originell. Visst var världen väl ovanligt enkelt och tydligt skildrad, men långt ifrån genialiskt. Så jag säger: helt ok och till och med bra. Men det är trots allt rätt ordinär fantasy, om än kanske snäppet bättre.

314 sidor
Utgivningsår: 2002
Originaltitel: Across the Nightingale Floor
Översättning: Carla Wiberg

februari 19, 2005 - Posted by | Betyg 3, Fantasy, Magi |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: