Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs

Sophie lever precis det liv som hon förväntas leva med sin bakgrund. Hon kommer från en klassisk överklassbakgrund med en självklart välstånd och en medfödd känsla för etikett och elegans. I Lukas hittar hon en oslipad diamant tycker hon själv och snart är de gifta och har ett elegant hus i Stocksund och ett par hundar. De bjuder sina så kallade vänner på middagar och tillställningar fast de egentligen inte står ut med deras tomma uttryck och liv, för det är ju sånt man ska göra för att vara lyckad och för att lyckas i deras värld.

Så får Sophie en förfrågan om hon inte kan sitta med i en paneldebatt i TV. Ämnet är feminist och de kommer att var fyra feminister mot skiftande bakgrund å enda sidan mot fyra av rikets största mansgrisar på den andra sidan. Upplägget är genialiskt, det kan inte bli annat än öppet krig, eller pajkastning om man vill kalla det så. Sophie tackar ja med en viss tvekan och snart är dagen inne.

Där träffar Sophie Kaja. Kaja är en lesbisk radikalfeminist som har något i blicken som Sophie inte sett förut, något som trollbinder och fascinerar henne. Plötsligt har de börjat umgås och Sophie inser snart att hon är kär i Kaja, vilket är i princip så fel det kan bli i hennes liv. Inte nog med att Kaja tillhör fel kön för den heterosexuella normativitet som Sophie lever i och stammar ur, hon tillhör dessutom helt fel klass. Men vad ska Sophie göra när det liv hon har med Lukas plötsligt känns så falskt och fel?

Omdöme: På något sätt faller jag totalt för det skarpa och samtidigt varma tilltal som Boije af Gennäs har. Hon dissikerar och analyserar såväl överklass som arbetarklass, mansgrisar som feminister och hon gör det med briljans. Jag kan inte annat än falla. Och samtidigt är det en varm och insiktsfull kärlekshistoria som inte väjer för det svåra i kärleken och det universella i att älska och att bli älskad oavsett kön och klasstillhörighet.

Denna bok fullkomligt tog mig med storm, liksom Ta vad man vill ha gjorde. Och jag vill ha mer. Kanske inte just nu, men snart, rätt snart.

535 sidor

Utgivningsår: 1996

januari 31, 2005 - Posted by | Betyg 5, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: