Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

27 sekundmeter snö av Kjerstin Göransson-Ljungman

Utanför Huggefjälls sporthotell står en grupp människor skidklädda. De ska ut på en flerdagarstur, ska åka fantastiska backar och övernatta i stugor längs med sin rutt. De är en salig blandning människor med den gemensamma nämnare att de allesammans är hyfsat goda skidåkare. Några reser i par; ett par goda vänner från studentlivets Uppsala, en far och hans dotter, ett nyförlovat norskt par. Andra hade anslutit sig till turen ensamma; en ung läkare, en berömd skådespelerska, en fransk charmör och en sportig pojk-flicka. Tillsammans hade de under läkarens ledning satt iväg, ivrigt åkandes med sina ryggsäckar med proviant och kläder på ryggarna. Förväntansfulla inför flera dagar fantastisk skidåkning.

Under kvällen står det klart att några av de inblandade känner varandra mer än de tidigare velat tillstå, en gammal kärleksaffär verkar finnas och affärsmässiga relationer dyker också upp. Så plötsligt bankar på dörren och en guide från sporthotellet kommer in med en ung man i släptåg som visar sig vara kompanjon till den äldre mannen som skidar med sin dotter. Han säger att han genast måste ha sin kompanjon med sig tillbaka till Stockholm för en affär som är viktig för deras gemensamma företag. Så viktig att alternativet är konkurs. Den äldre mannen verkar dock tycka att det föreslagna avtalet är omoraliskt och vägrar att följa med.

De tillbringar natten i stugan och kompanjonen slår följe med sällskapet för att om möjligt kunna få fram en överenskommelse under dagen. Redan framemot när det skymmer börjar sällskapet förstå att deras skidtur kanske kan komma att få förhinder. Det börjar snöa och blåsa något fruktansvärt och det är med nöd och näppe som de både klarar sig och hittar till den första övernattningen. Men istället för att komma till nykokt kaffe och ett uppvärmt hus finner de ett meddelande om att husvaktaren varit tvungen att bege sig tillsamhället med en skadad turist och att de får klara sig själva.

Sällskapet inrättar sig i stugan medan snöstormen viner utanför. Natten blir orolig för de flesta och när morgonen kommer finner man den äldre mannen död, eller rättare sagt mördad. Den som gjort det måste vara någon av dem och nu är de rejält insnöade tillsammans.

Omdöme: Riktigt spännande var det att få läsa en för mig tidigare okänd klassiker och stilbildare inom den svenska kriminallitteraturen, och dessutom av en kvinnlig författare. Boken är förvånansvärt modern i sitt språk och sin handling. Det enda som antyder att handlingen skrivits för 65 år sedan är personernas yrken och klädsel, och möjligtvis deras beteende och vad de säger. I övrigt är det förbluffande modern och riktigt, riktigt bra. Kanske kändes den något lång trots sin ringa längd men jag har verkligen ingenting annat att invända mot denna bok. Önskar att jag skulle kunna finna mer i tryck av Göransson-Ljungman men är rädd att det kan bli svårt.

Ska genast låna ut den till mina deckarfantaster till vänner så att även de får känna historiens vingslag i kombination med en bra historia.

201 sidor
Utgivningsår: 1939

Annonser

januari 25, 2005 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: