Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Playing with fire av Peter Robinson

Mitt i natten blir Alan Banks kallad till en brand utanför staden. Det är två pråmar som i princip är helt övertända. När man lyckats släcka bränderna och det svalnat så pass att man kan gå ombord finner man en kropp på vardera pråmen. Den ena visar sig tillhöra en ung flicka, Tina, som bott olagligt på pråmen tillsammans med sin kille Mark. Just denna kväll hade de varit osams och efter att Tina skjutit i sig sin sedvanliga dos knark, åkte Mark in till stan och träffade en tjej som inte var så svår att ha och göra med, och som inte behövde hans omsorg utan också kunde ge lite värme tillbaka.

Kroppen på den andra pråmen är något svårare att identifiera. Man konstaterar snabbt att den tillhör den medelålders man som bebodde båten, men vem var han egentligen och vad gjorde han? Slutligen konstaterar man att han heter Thomas och är en konstnär från bygden. En konstnär utan särskilt originell talang, snarare en konstnär med talang för att härma andras originalitet. Man konstaterar också att branden är anlagd och startat på Thomas pråm.

Så blir Banks kallad till en annan brand. En husvagn står helt övertänd och även här hittas en kropp av en man. Polisen kan inte låta bli att försöka se kopplingar mellan bränderna. Är det helt enkelt bara en mordbrännare i farten som lyckats hitta dessa relativt enkla offer, eller finns det en reell koppling. När man konstaterar att båda männen varit drogade finns det inget tvivel om att offren var noga utvalda, men varför?

Samtidigt har Banks problem med sitt privatliv. Eller problem och problem. Han träffar en kvinna som han trivs bra med, men det faktum att han arbetar nära sitt ex Annie och blir svartsjuk när hon nu träffat en ny man. En man som han dessutom inte kan finna sympatisk, även fast han verkligen vill.

Omdöme: Jag kan verkligen tycka att jag har problem att bedöma kvalitet på böcker som jag läser på engelska. Jag tyckte om denna bok mycket, den var spännande och intressant. Jag gillar även personerna, de känns trovärdiga och sympatiska mitt i alla känslostormar. Kan nog egentligen inte säga mycket mer än att jag gillar den och gärna läser fler böcker i serien om Banks.

447 sidor
Utgivningsår: 2004
Utgivningsår Sverige: 2004
Svensk titel: En lek med eld

Annonser

januari 17, 2005 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: