Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Julfritt av John Grisham

När dottern Blaire åker till Peru för att arbeta som volontär ett år bestämmer sig Luther och Nora för att helt enkelt låta bli att fira jul detta år och istället lägga de tusentals kronor de annars lägger på julklappar, julmat och välgörenhet på en kryssning till sig själva. Strax märker de att deras beslut inte möts med särskilt blida ögon, faktiskt inte någonstans ifrån. Blir folk inte provocerade av deras lättsamma och egoistiska sätt att bara strunta i julen så blir de avundsjuka och kan inte riktigt låta sig glädjas åt Luther och Noras beslut. Och Luther och Nora konstaterar snabbt att det var så mycket mer saker som var intimt förbundna med julfirandet och att det tär på både krafter och samvete att hela tiden säga att man avstår det de flesta andra arbetar för och ser fram emot.

Omdöme: En lättsam liten bok som faktiskt är rätt tänkvärd även om det julfirande som beskrivs är så typiskt amerikansk att jag på intet sätt kan identifiera mig med det. Men man förstår principen och poängen och den är långt ifrån oäven.

Den ska nog läsas just före jul och man ska nog inte se det som en typisk Grisham direkt. Men så om du känner för att läsa något julinspirerat veckan före jul så är Julfritt ett gott val.

178 sidor
Utgivningsår: 2001
Originaltitel: Skipping Christmas
Översättning: Lennart Olofsson

Annonser

december 20, 2004 - Posted by | Betyg 3, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: