Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Försvinnanden av Åke Smedberg

En kropp från ett trettio år gammalt försvinnande dyker plötsligt upp. Någon har grävt upp de sopsäckar kroppen låg i och börjat ta med sig kroppen därifrån. Sedan blev han påkommen av ett frivilliggarde från byn, misshandlade en av männen svårt och lämnade platsen utan kroppen.

Kroppen visar till vara en ung flicka, Anna-Greta, som försvann för 30 år sedan. Det sista man såg av henne var att hennes vänner släppte av henne hemma efter en dans. Hon klev ur bilen och blev stående tittandes efter dem. Sedan såg ingen till henne mer. Ingen förutom den som mördade henne. Att kroppen dyker upp igen är minst sagt underligt. Vem, förutom mördaren, kan möjligtvis ha vetat var den låg, och vad har han i så fall för motiv för att gräva upp kroppen? Och varför nu?

John Nielsen skrev nyligen en artikelserie om ouppklarade svenska brott, en serie som han avslutade med Anna-Gretas försvinnande, som han ända sedan barnsben varit väldigt fascinerad av. Nu åker han upp till byn igen för att återigen försöka förstå vad som kan ha hänt den där natten för 30 år sedan.

Men han möter motstånd i byn. Man vill helst inte minnas, förvisso helt förståeligt. Men man vill heller inte att andra ska veta. Och vissa är beredda att ta saken i egna händer. Och lite otäckt blir det när folk bara försvinner, folk som ägnat hela sina liv åt motsatsen.

Omdöme: Ok deckare men lite knölig att komma in i. Lättläst och bra språk men den utmärker sig varken särdeles positivt eller negativt. Ok helt enkel, inte så mycket mer eller mindre. Nog kan jag läsa en till men det kommer nog inte att vara mitt första val.

247 sidor
Utgivningsår: 2001

december 18, 2004 - Posted by | Betyg 2, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: