Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Borkmanns punkt av Håkan Nesser

I den lilla staden Kaalbringen inträffar två ovanligt råa mord på relativt kort tid. Trots att offren är så långt ifrån varandra vad gäller det mesta i livet är polisen inte på minsta sätt tveksamma om att det är samma gärningsman, eftersom tillvägagångssättet är identiskt. Men då man inte kan finna den minsta gemensamma nämnare för offren börjar stämningen i staden bli alltmer skräckslaget. Det verkar ju onekligen som att offren är slumpmässigt valda och vad är det då som säger att inte man själv kan bli nästa offer?

När man inte kan komma framåt på någon av ledtrådarna kallas expertisen i form av Van Veeteren in. Van Veeteren finner sig stå inför det mest svårlösta fall någonsin. Tillsammans med de andra poliserna samlas ett oräkneligt antal uppgifter in och informationen kring fallen är massiv och totalt ogenomtränglig. Så inträffar ett tredje mord och Van Veeteren tänker på sin gamle vän Borkmanns hypotes att man i varje utredning kommer till en punkt där man har all information man behöver för att kunna lösa fallet, och att all vidare information bara gör arbetet svårare. Nu om någonsin borde man ha kommit till den punkten. Den information som leder dem till lösningen måste finnas där någonstans i materialet.

Omdöme: Jag upplever Nessers deckarserie om Van Veeteren lite som Agatha Christie: kvaliteten är jämn och relativt hög även om den aldrig blir riktigt riktigt höjdarbra, men man vet vad man får och det är rätt trivsamt att följa samma människor bok efter bok, vilket nästan till och med kan bli själva huvudmotivationen till att faktiskt läsa även nästa bok i serien.

Men jag gillar verkligen Håkan Nesser. Kanske bäst hans fristående böcker men även dessa deckare. Även om jag måste säga att jag finner upplösningen på denna boks mysterium något långsökt och svårsmält. Men jaja, det var inte upplösningen som var målet utan resans gång. Rekommenderar Nessers deckare till semesterläsning och hans fristående som riktig höjdarläsning.

300 sidor
Utgivningsår: 1994

Annonser

december 9, 2004 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: