Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

I skuggan av ett brott av Helena Henschen

Den 7 mars 1932 köpte Fredrik von Sydow ett järnrör och gick hem till sin far och slog ihjäl både honom och de två husor som var hemma. Efter morden städade han och hustrun Sofie upp blodet. Sedan flydde de till Uppsala där de till synes lugna åt en lyxig middag tillsammans med några bekanta, ända tills polisen lyckats spåra dem. Då sköt Fredrik först Sofie och sedan sig själv.

Fredriks lillasyster var 15 år när denna tragedi inträffade. Hennes mor var död sedan flera år tillbaka och hon var nu helt i avsaknad av familj. Hon kom att bo hos en granne en trappa upp under sin återstående omyndighetstid. I samma trappuppgång som hennes bror mördade hennes far och två husor. Men det var ingenting man tog hänsyn till eller över huvudtaget pratade om. Det tegs helt enkelt ihjäl.

Fredriks lillasyster är Helena Henschens mor, och efter moderns död känner Helena att det nu är tid att försöka förstå vad det var som hände där för 70 år sedan. Det som hon aldrig fick höra något om från modern utan fick läsa sig till i gamla tidningsutklipp. Känsligt och med värme försöker Helena leda oss läsare och sig själv fram emot en förklaring till hur det som hände den där dagen 1932 kunde komma att ske över huvudtaget. Hur rikemansbarn som Fredrik och Sofie kunde hamna så fel.

Omdöme: En fantastiskt bra bok. Så självklart glider den mellan dokumentärt och fiktivt, mellan nutid och dåtid, mellan intervju, betraktelse och ren fabulering. Och Henschens språk är rent och försonande på något vis, man bara glider med och njuter trots att man vet vilken tragedi denna iskana leder till.

Bland det bästa jag läst och inte blir det mindre bra av att man vet att det är självbiografiskt och självterapeutiskt heller. Strålande säger jag bara. Rekommenderas alla.

253 sidor
Utgivningsår: 2004

december 3, 2004 - Posted by | Betyg 5, Fakta, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: