Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Nalda said av Stuart David

Han är på flykt, kanske inte alltid men ändå ständigt. I perioder vågar han sig på att stanna på ett ställe för en tid, men snart är det någon som säger eller gör något som gör att han tror att de är honom på spåren, att de vet var han är, att de kommer för att ta honom. Och då springer han igen. Bokstavligen springer därifrån, springer hem om han hinner och vågar och kastar sig sen iväg så slumpmässigt han kan för att han ska vara så svår att följa som möjligt.

Han försörjer sig på trädgårdsarbete som är det enda han kan. Han fick aldrig gå i skolan för sin faster Nalda, eftersom hon inte kunde gömma honom i skolan, och gömmas måste han eftersom han har något så otroligt värdefullt inom sig som andra kan komma att vilja ta. Så han följde helt enkelt Nalda på hennes arbete i trädgårdarna istället, följde henne och lärde sig allt som hon kunde både vad gäller traditionell skolning och trädgårdsskötsel.

Så har han sprungit igen och kommer till en stad där sjukhuset behöver en trädgårdsmästare och han får anställning. Han blir vänligt bemött och får till och med en liten stuga som han får bo i alldeles ensam. Han blir snart vän med både Elisabeth som basar över sköterskorna och med Frank som har ansvaret för fastigheten. De bjuder honom upp att titta på tv, spela lite kort och dricka ett glas med dem och han upptäcker att han gärna gör det. Och så är det ju Marie, den söta sköterskan som han bytt några ord med ett par gånger. Han finner sig själv plötsligt önska att han inte hade något speciellt inombords, en helt ny tanke för honom. Och följden av det skulle bli att han inte skulle behöva vara rädd längre och inte behöva ge sig av igen. För han vill stanna här, och han vill lära känna Marie bättre. Men kan han lita på henne?

Omdöme: Onekligen en tragisk berättelse som även innehåller en liten glimt av hopp om att det finns sammanhang som är bra och människor som är goda. Boken skildrar väl och övertygande en väldigt rädd människa inifrån, hur tvivlet gnager och det tryggaste och vänligaste kan verka hotfullt när man inte tänker klart.

Och det var en hel del saker som jag kom att fundera på när jag läste denna bok. Den mest näraliggande är naturligtvis om han verkligen hade detta oskattbara inom sig. Den andra frågan är vem denna faster Nalda egentligen var. Var hon verkligen hans faster eller var hon en sinnessjuk människa som lyckades få en liten pojke i sitt våld? Det tredje jag kom att fundera på var det Marie säger vid ett tillfälle i boken, nämligen det att de flesta människor har någon föreställning om sig själva som kan vara helt osann med som hindrar en i sitt liv, vilket jag tror är en väldigt sann tanke.

Dock var boken rätt svår att komma in i. Språket som medvetet har en omkastad och ologisk syntax är inte alldeles enkel att först komma på, och sedan vänja sig vid, när man inte har engelskan som modersmål. Men till slut så. Och den var alldeles säkert värd detta lilla besvär.

156 sidor

Utgivningsår: 1999

Annonser

november 28, 2004 - Posted by | Betyg 4, Ovanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: